TCOs veteranklubb bildas
De första TCO-pensionärerna var Ola Englund, Anna Claesson, Yngve Segerström och jag Rune Däcker. Någon föreningsbildning oss emellan var det naturligtvis inte tal om. Tack vare TCOs inbjudningar till den årliga julfesten hade vi i alla fall en viss kontakt. Någon gång i slutet av 1985 blev jag uppringd av min ”årsbroder” Karl-Erik Modig. Denne hade på stan sammanträffat med förre TCO-ordföranden Otto Nordenskiöld, och Otto – som lämnat TCO före pensioneringen för att bli radiochef – hade kastat fram tanken på fortsatta kontakter mellan gamla TCO-are. För min del ställde jag mig mycket positiv till detta.
Någon tid senare ringde mig Karl-Erik i samma ärende. Han hade nämligen än en gång träffat Otto, och mitt namn hade nämnts som lämplig initiativtagare till sådana TCO-kontakter. Detta fick mig att känna att jag hade fått ett ”uppdrag”, att nu fanns det förväntningar som jag hade att infria.
Den 10 november 1986 avled Otto Nordenskiöld och vid minneshögtiden på Foresta påmindes jag av Karl-Erik om telefonsamtalet.
Jag hade nog ”kommit igång” under 1987, om inte min hustru Mildred drabbats av stroke och hamnat i rullstol. Våren 1988 kände jag emellertid att nu måste det bli av. Jag sökte upp TCO-ordföranden Björn Rosengren, berättade om mina planer på att kalla TCO-pensionärerna till en överläggning i TCOs klubbrum och föreslog att TCO skulle svara för den inledande lunchen. Björn beviljade detta och var över huvud taget mycket positiv till idén om en pensionärssamverkan.
Inbjudan utsändes via TCO den 28 april 1988 till en ”träff med TCO-veteranerna” i TCOs klubbrum den 25 maj kl 13. Träffen inleddes med en lunch. Antalet TCO-pensionärer var då 22, varav tre från TCO-distrikten.
Följande 14 deltog i träffen den 25 maj: Margit Atterhall, Kerstin Boman, Rolf Brandt, Rune Däcker, Egon Ekenhed, Nils Ellebring, Sven Fockstedt, Lennart Hjort (Åtvidaberg), Tore Hultqvist, Maj Lindholm, Karl-Erik Modig, Majken Persson, Ingrid Sternö och Astrid Söderström.
Till ordförande respektive sekreterare för mötet valdes Rune Däcker och Tore Hultqvist.
Förslaget till dagordning upptog redan i punkt nr 4 frågan om mötet ville ha organiserade kontakter för pensionerade TCO-are. Mötet uttalade sig enhälligt för detta och beslöt att föreningen skulle heta ”TCOs veteranklubb”. Något förslag till stadgar hade förstås ännu inte utarbetats, men mötet tillstyrkte inbjudningsbrevets förslag till ändamålsparagraf:
”TCOs veteranklubb har till ändamål att under kamratliga och trivsamma former uppehålla kontakterna mellan dem som har pensionerats från (alternativt lämnat sin tjänst vid) TCO-kansliet eller TCO-distrikten samt att främja kontakterna mellan klubbmedlemmarna och TCO. Klubbens verksamhet skall bedrivas fristående från centrala pensionärsorganisationer.”
Mötet beslöt om en styrelse för klubben om fem personer, tre ledamöter och två suppleanter. Citerar sekreterarens protokollsanteckningar:
”Rune Däcker föreslogs att bli ordförande i den nybildade veteranklubben men avböjde. Han föreslog i stället Nils Ellebring, som också enhälligt valdes. Rune åtog sig emellertid att bli suppleant i styrelsen”. Övriga ledamöter i styrelsen blev Sven Fockstedt och Maj Lindholm och som suppleanter valdes Rune Däcker och Tore Hultqvist.
Beträffande medlemsrekryteringen rapporterades, att 12 av TCO-kansliets tjänstemän skulle komma att pensioneras under de närmaste fem åren. Mötet uppdrog åt den valda styrelsen att till det planerade höstmötet framlägga såväl förslag till stadgar som förslag om medlemskap för personer med lång anställning hos TCO men som pensionerats från annan tjänst.
Sedan Rune Däcker avtackats för initiativet till mötet av Sven Fockstedt och avslutat mötet kl 15.30 tog TCOs ordförande Björn Rosengren till orda, gratulerade till det enhälliga beslutet och önskade klubben all framgång samt utlovade stöd från TCO i första hand genom TCOs kontorsservice.
Första styrelsesammanträdet ägde rum i strålande väder måndagen den l augusti i båt- och badviken ”Handfatet” på Ägnö, dit ledamöterna kommit ombord på Tore Hultqvists stora motorbåt TOH 75 med start från bryggan i Fisksätra. Ordförandens utkast till stadgar diskuterades, och det beslöts, att det något reviderade förslaget skulle föreläggas klubbens höstmöte. Förslaget upptog en styrelse om fem personer och inga suppleanter, detta för att uppfylla Stockholms Socialförvaltnings regler för att erhålla en nybildad pensionärsförenings startbidrag om 500 kronor.
Höstmötet skulle även föreslås, att en årsavgift om 25 kronor per år och medlem skulle uttagas fr o m 1989.
Planerna för första halvåret 1989 omfattade ett årsmöte i maj och därutöver några studiebesök.
Rune Däcker rapporterade, att klubben registrerats hos Folksam, varigenom den omfattades av TCOs samlingsförsäkring.
Styrelsen konstituerade sig med Sven Fockstedt som vice ordförande, Tore Hultqvist som sekreterare, Maj Lindholm som kassaförvaltare och Rune Däcker som klubbmästare.
Höstmötet 1988 ägde rum torsdagen den 10 november på Cardellgatan l hos Tjänstemannarörelsens Arkiv och Museum (TAM). Före sammanträdet bjöd TAM på lunch i TCO-restaurangen. 15 medlemmar deltog.
Chefen för TAM, Thord Wallén, hälsade välkommen samt redogjorde för TAM och dess utveckling.
Mötet beslöt att godkänna styrelsens förslag till stadgar för veteranklubben (se bilaga) och förslaget om en avgift per medlem och år fr o m 1989 av 25 kronor.
Mötet godkände även styrelsens förslag om att erbjuda medlemskap i veteranklubben åt elva personer, vilka arbetat minst åtta år på TCO-kansliet, men som slutat på TCO före pensioneringen. Efter mötet följde visning av museet samt kaffeservering.
Antal medlemmar var vid årsskiftet 1988/89 20 personer. Två styrelsesammanträden hade genomförts.