Kontakt med fackens utveckling
Vid omläggningen av TCOs samlingsförsäkring från Folksam till Trygg-Hansa noterades inte det tillägg som Folksam hade godkänt, att försäkringen även i viss utsträckning skulle omfatta styrelsemedlemmar och andra seniormedlemmar med uppdrag inom TCOs och TCO-förbundens pensionärsföreningar. På vårt initiativ gjorde Trygg-Hansa motsvarande tillägg i den nya samlingsförsäkringen och bekräftade detta i skrivelse av den 20 februari.
Vid styrelsesammanträde på Ekerö hos Erik Wångby den 18 januari rapporterade ordföranden bl a, att TCO brevledes hade meddelat, att TCO-pensionärerna inte längre skulle komma att inbjudas till TCOs sedvanliga personalfest. Vi har väl blivit för många.
Genom att vår medlem Margareta Sundström tidigare arbetat hos Arvid Nordquist H.A.B. fick vi tillfälle att göra ett besök i kafferosteriet på Ekens-bergsvägen 117 i Solna den 22 februari för att studera kaffeframställningen och få sakkunnig information om kaffe av Phillipe Bareca. Avskeds-presenten – en tygkasse innehållande en kaffeburk och ett halvt kilo Classic kaffe – vann allmänt gillande.
Vi kunde tillgodose ett allmänt önskemål, när vi besökte Olle Olsson-huset, Hagalundsgatan 50 i Hagalund, den 14 mars. Guiden, Anna Stålbrand, visade oss runt i huset, där konstnären hade levt och verkat, och där flera verk vittnade om hans begåvning. I en film från 1963 kunde vi höra honom själv berätta om sitt liv och sina verk.
Den 29 mars var det dags att besöka Filmhuset, Borgvägen 1-5 på Gärdet. VD Lars Engqvist tog emot oss och berättade om institutets uppgift och verksamhet. Marika Junström var sedan vår guide under rundturen i huset. Hon visade även kortfilmer och besvarade våra frågor.
Klubbens sjunde årsmöte ägde rum onsdagen den 3 maj kl 13 i TCOs styrelserum med 17 deltagare.
Klubbstyrelsen omvaldes så när som på Maj Lindholm, som varit klubbens kassör sedan bildandet 1988, men som nu avsagt sig omval. Till ny ledamot valdes den hittills adjungerade ledamoten Gudrun Johannisson. Till ny sådan valdes Marianne Isfelt.
Till ny revisor efter Margit Atterhall, som undanbett sig omval, valdes Elvy Andersson. Omval av Lars Paul och suppleanten Åke Isling.
Till valberedning valdes Olle Sundström, Roland Ekström och Maj Lindholm med Sundström som sammankallande.
Ordföranden avtackade Maj Lindholm för hennes insatser i styrelsen under sju år och vidare avgående revisorn Margit Atterhall samt Åke Isling, som varit sammankallande i valberedningen.
Mötet beslöt att årsavgiften för 1996 skulle vara oförändrad, dvs 70 kr. Behållningen den 31 december 1994 var kronor 5.253:55.
Efter eftermiddagskaffe gav TCOs ordförande Inger Ohlsson en kort information om sin syn på TCOs verksamhet och utveckling, varefter TCOs stabschef Jaan Kolk informerade om TCOs extrakongress den 1-2 juni. Intresserade medlemmar inbjöds att närvara vid kongressen, som skulle hållas i Lärarnas Hus på Stora Essingen. Kongressen skulle behandla TCOs översynsutrednings slutrapport ”En stark och effektiv påverkans-organisation”.
TCO-pensionärerna inbjöds till en ”pensionärslunch” på Bergendal den 6 juni. Med inledande kaffe utomhus i det strålande vackra vädret och bricklunch i matsalen gav oss sedan Inger Ohlsson sin syn på aktuella TCO-frågor efter extrakongressen. 14 klubbmedlemmar deltog.
Som ett samarrangemang med TMV (Tekniska Museets Vänner) fick vi den 18 oktober tillfälle att studera ett jättefartyg vid kaj, nämligen ”m/s Silja Symphony”. Fartyget, byggt 1991, kan ta 2.852 passagerare och 400 bilar. Längden är 203 m. På bryggan fick vi en demonstration av elektroniska hjälpmedel för navigation och manövrering och ta del av radarns möjligheter. Sedan vi därefter studerat det ljusa och rena maskinrummet bjöds vi på kaffe av Silja Line.
Den 25 oktober gjorde vi ett besök på Judiska Museet, Hälsingegatan 2, ”årets museum” förra året. Vi fick i ord och bild erfara judarnas historia i Sverige från 1774, då den förste juden, Aron Isaac, fick bosätta sig i Sverige. Vidare fick vi lära oss litet om judiska seder och bruk, och om hur man lever i hem och synagoga.
Höstmötet ägde rum den 21 oktober i Officerarnas Riksförbunds (ORFs) lokaler Sturegatan 15. 17 medlemmar deltog.
Ordföranden höll parentation över två medlemmar, Karl-Erik Modig och Rolf Brandt. Karl-Erik Modig avled den 23 maj på Råcksta sjukhus, där han vårdats sedan föregående höst. Han blev 77 år. Rolf Brandt avled den 25 september nära 74 år. Båda hade varit med i klubben sedan starten 1988 och aktivt deltagit i verksamheten. Karl-Erik Modig var klubbens revisor 1988-93.
I anslutning till mötet fick vi av ORFs kanslichef Rune Edström information om den förestående fusionen mellan ORF och Svenska Officersförbundet, främst föranledd av de förändringar som försvarets befälsutbildning genomgått under 1970- och 80-talen.
Höstmötet avslutades med att ORF bjöd de 17 deltagarna på lunch. För tredje året i rad upplevde vid den 15 november en operett på Jarlateatern. Stockholms Operettensemble gav denna gång Franz Lehárs operett ”Den glada änkan”. Stor ensemble med ett 25-tal medverkande, sångare, dansare, kör och orkester.
Årets julkaffe inbjöds vi att fira hos Tjänstemannarörelsens Arkiv och Museum (TAM) i lokalerna på Västmannagatan 52 den 14 december. 17 deltagare. TAM-chefen Arne H Eriksson berättade därvid om TAMs verksamhet och planer och orienterade oss senare i arkivet.
Styrelsen har under året haft fyra sammanträden. Antalet medlemmar var vid årets slut 41.