Till Arbetets museum i Norrköping

Vid styrelsens sammanträde den 15 januari hos Elvy Andersson, Nybohovs-backen 99, meddelade ordföranden, att vi var välkomna att hålla årsmötet hos Vårdförbundet den 28 april.

Vice ordföranden lade fram ett utkast till skrivelse ställd till SPPs koncern-chef Bo Eklöf om återbetalning av den reduktion av pensionerna som gjordes 1992 med hänvisning till skatteomläggningen. Samtidigt borde över-sändas en kopia av det till SPPs styrelse riktade uttalandet, som enhälligt antogs vid opinionsmötet i TCO-salen den 20 november 1991.

Styrelsen beslöt att uppdraga åt Ellebring och Däcker att snarast expediera en sådan skrivelse jämte den föreslagna bilagan. Skrivelsen och bilagan översändes till Bo Eklöf den 20 januari.

Den 5 mars besökte vi Sturebadet, Sturegallerian 36. VD Lars Sandberg redogjorde för den mycket omfattande restaureringen av badet. Vi visades runt i anläggningarna med bl a turkiska och romerska bad, gym, konferens-anläggning samt cafeteria vid bassängkanten.

Nästa studiebesök ägde rum den 13 mars hos Utrikespolitiska Institutet. Redaktör Anders Hellner visade oss de vackra lokalerna och berättade om verksamheten. Institutet är en privat ideell förening med uppgift att informera svensk publik om säkerhetspolitiska frågor. Institutet bildades 1938. Förutom att utge skrifter anordnar institutet föreläsningar och seminarier öppna för alla intresserade och upplagda enligt svensk folkbildningstradition.

Förhoppningarna om att någon gång kunna göra en dagsutflykt till Norrköping för att besöka Arbetets Museum blev verklighet tisdagen den 8 april i och med att TCO beviljat klubben ett verksamhetsbidrag om 10.000 kr med främsta syfte att förverkliga dessa planer. Priset för utflykten kunde därmed bli så lågt som 50 kronor per medlem och 100 kronor för ev med-följande. I detta pris ingick bussresan, lunch och visning av museet. Utflykten omfattade 22 deltagare, varav 17 medlemmar. Med start från Stockholm kl 10 var vi framme vid museet kl 12 för gemensam lunch i museets restaurang ”Laxkällaren”. Den följande visningen av museet tog ca två timmar och leddes av museichefen Anders Lindh. Återkomst till Stockholm ungefär kl 18.

Årsmötet ägde rum måndagen den 28 april på inbjudan av Vårdförbundet SHSTF i förbundets lokaler Adolf Fredriks Kyrkogata 11. 19 medlemmar deltog. Styrelsen omvaldes så när som på Rune Däcker som efter nio år i styrelsen avsagt sig omval. Nyval företogs av Stig Gustafsson. Adjungerade ledamoten liksom revisorerna och valberedningen omvaldes.

Medlemsavgiften för 1998 fastställdes till oförändrat belopp 70 kronor. Kapitalbehållningen den 31 december 1996 var kronor 15.715:54 inklusive TCOs verksamhetsbidrag.

Ordföranden avtackade med blommor Rune Däcker, som 1988 tog initiativet till klubbens bildande och som varit klubbmästare i åtta år och vice ordförande det senaste året.

Rune överlämnade som gåva till klubben ett fotoalbum, som med 143 fotografier i någon mån illustrerade ungefär en tredjedel av klubbens möten och studiebesök förutom elva av de 39 styrelsesammanträdena, summa 43 aktiviteter.

I anslutning till årsmötet informerade avdelningschefen i Vårdförbundet Karin Olsson om utvecklingen inom hälso- och sjukvården samt inom äldre-omsorgen. Mötet avslutades med att deltagarna av förbundet bjöds på lunch.

Klubbens medlemmar hade av TCO inbjudits att vara åhörare under TCOs 19e ordinarie kongress på Cirkus i Stockholm den 10-12 juni. Det ”motto” som fanns på kongresshandlingarna var ”Kunskap, Kraft, Kreativitet”.

Dagen efter kongressen, alltså den 13 juni, gjorde klubben ett studiebesök i Kungliga Biblioteket (KB), som den 2 juni hade återinvigts efter fem års om- och tillbyggnader. De två nedsprängda bokmagasinen är vardera 150 meter långa och 13,5 meter breda samt 5 våningar höga. De kommer att rymma inte mindre än 7 á

8 hyllmil böcker! Inger Lindwall ledde vår rundvandring i nya KB.

Torsdagen den 11 september besökte vi Rosendals Trädgård på Södra Djurgården. Malin Lövstrand, som var vår guide, berättade om anlägg-ningen, som stod inför stora förändringar beroende på ”kulturhuvudstads-året 1998”.

Klubben besökte Jarlateatern den 22 oktober – för femte året i rad! Denna gång presenterade Stockholms Operettensemble operetten ”Tiggar-studenten” med musik av Carl Millöcker.

Höstmötet ägde rum i Teaterförbundets lokaler Kaplansbacken 2 A onsdagen den 12 november kl 13. 17 deltagare.

Efter kaffe vidtog mötesförhandlingarna, varvid ordföranden rapporterade om styrelsens konstituering. Stig Gustafsson hade valts till vice ordförande med omval på övriga poster.

Med hänvisning till skrivelsen i januari till SPPs koncernchef Bo Eklöf och till andra aktioner i samma ärende från pensionärsföreningar inom TCO och från Sveriges Pensionärsförbund lade ordföranden fram ett förslag till uttalande riktat till SPPs styrelse.

Mötet beslöt enhälligt att godkänna förslaget och att kopior av januari-brevet samt uttalandet från 1991 skulle bifogas.

Mötet diskuterade även den närmaste verksamheten samt klubbens 10-årsjubileum i maj 1998. En trycksak med klubbens historik planerades. Klubbens initiativtagare Rune Däcker ansågs vara den lämpligaste för-fattaren. Rune bad att få fundera på saken.

I anslutning till mötet redogjorde Teaterförbundets vice ordförande Anna Carlsson och förbundsdirektör Jaan Kolk för aktuella förbundsfrågor och aktuella teaterfrågor, t ex situationen vid Göteborgs stadsteater.

Årets ”Julkaffe” bjöds vi på onsdagen den 10 december hos Privattjänste-mannakartellen PTK, Drottninggatan 71 D. 20 deltagare.

Sten Olof Heldt och Gert-Ove Andréasson från PTK-kansliet kommenterade frågeställningen ”Vad händer med SPP-pensionerna?” En livlig diskussion följde.

Ordföranden svarade än en gång för det populära jullotteriet.

Styrelsen har under året haft fyra sammanträden. Antalet medlemmar vid årets slut var 46.

Tillbaka